Kategóriák
TOP termékek
Facebook
Kattints a "Tetszik" gombra ha szeretnéd elsők között látni a legfrissebb ajánlatainkat.
Házhozszállítás

UHD 4K Televíziók fogalma

Az internetes fórumok és közösségi oldalak egyik állandóan visszatérő témája mostanában, hogy megéri-e az új Ultra HD technológiába fektetni, vagy jobban járunk, ha a Full HD televízióknál maradunk. Körbejárjuk a témát...


A technológia száguldó fejlődésével még a szakembereknek is nehéz olykor lépést tartani, nemhogy a mezei felhasználóknak. Annyi új fogalom, idegen szó, szám hangzik el a 4K Ultra HD kapcsán, hogy itt az ideje ezeket legalább egy összefoglaló cikk erejéig rendbe tenni.

Mi az új az Ultra HD-ban?

Az Ultra High Definition rövidítése az Ultra HD kifejezés, mely elsősorban nagyobb képfelbontást jelent. Egy Ultra HD készülék 3840x2160 képpontot, vagyis 8.294.400 pixelt képes megjeleníteni. Ez a hagyományos Blu-ray felbontás, vagy Full HD felbontás (1920x1080 képpont, 2.073.600 pixel) négyszerese. Összehasonlításképpen: a jó öreg DVD standard felbontása (SD) a ma már elég kezdetlegesnek hangzó 720x576 képpont, amely csupán 414.720 pixelt jelent. Ebből is kitűnik, hogy ehhez képest az Ultra HD micsoda technológiai fejlődést, lényegesen nagyobb képélességet, és részletezettséget jelent. Mégis, amíg az SD és a Full HD között egyértelmű a minőségi ugrás, addig joggal merülhet fel a kérdés, hogy az emberi szemnek szignifikánsan érzékelhető-e egy további minőségi ugrás a Full HD után? Ez rögtön rávezet minket a következő kérdésre: mekkora képátlótól tud érvényesülni az

Ultra HD?


Ha egy 40 colos képernyőt öt méter távolságból nézünk, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogjuk észrevenni, hogy most vajon Full HD-t vagy Ultra HD-t nézünk. Ugyanis az emberi szemnek a felbontó képessége nem teszi lehetővé, hogy ekkora távolságból különbséget tudjunk tenni. Azonban ha a 40 colost 70-re, az öt métert pedig kettőre cseréljük le, máris szembe tűnő a különbség a két felbontás között. Az Ultra HD készüléken lényegesen több részletet fedezünk fel. Ezek természetesen elég szélsőséges példák.

Kiindulópontként viszont jó tudni, hogyan lehet megállapítani az optimális nézőtávolságot. A colban mért képátmérőt elosztjuk 25-el, megkapjuk az ülési távolságot méterben. Ez az a pont, ahonnan a kijelző felbontását a legteljesebb mértékben élvezhetjük. Tehát egy 50 colos televízió esetében ez a távolság kb. 2 méternél lesz.
Az Ultra HD ezen kívül kisebb kijelző, nagyobb távolság kombinációja esetén is jól jöhet. Ugyanis a Full HD-val szembeni négyszeres felbontás csak egy a sok előny közül. És ezzel el is jutottunk a harmadik kérdésünkig.

Mit jelent a HDR?

Erről már előző alpunkban is írtunk, de talán nem árt mág egyszer elismételni... A HDR mozaikszó, a High Dynamic Range (nagy dinamikatartomány) rövidítése és az Ultra HD technológia szélesebb kontraszttartományát jelenti. 

Ezt a jelzést az UHD szövetség specifikációi alapján kizárólag olyan kijelzők használhatják, melyek vagy több mint 1000 nit maximális fényerővel és kevesebb, mint 0,05 nit feketeértékkel, vagy több mint 540 nit maximális fényerővel és kevesebb, mint 0,0005 nit feketeértékkel rendelkeznek.  Ez a megnövelt dinamikatartomány különösen ellenfényes felvételeknél jól észrevehető. A felvételtől és a masteringtől függően az ellenfény lehet egészen erős is, az előtérben mégis jól kivehetőek az alakok. A HDR egy másik nagy előnye a sötétebb jeleneteknél van. Ezelőtt csak a szeme villogásáról lehetett felismerni a sötét utcán kóborló fekete macskát, de a HDR-nek köszönhetően most már teljesen felismerhetőek a macska kontúrjai, sőt akár még a bajusza is kivehető.
Azonban nem csak világos-sötét kontrasztnál van jelentősége a HDR technológiának. Az UHD-vel karöltve ma már sokkal jobb színábrázolásra is lehetőség van. Ez pedig felveti negyedik kérdésünket.

Kell nekünk a nagyobb színtartomány?


A hagyományos Full HD Blu –Ray lemezek által megjeleníthető színtartomány lényegesen kisebb, mint amit az emberi szem érzékelni képes. A 2020-as ajánlás szerinti Ultra HD HDR specifikációk alapján a legújabb UHD Blu-Ray lemezeknek már rendelkezni kell a nagyobb színtartománnyal, mely már sokkal közelebb is áll az emberi szem által felfogható színpalettához.

A színtartomány növelése mellett egyébként a színfelbontás is 2 bittel növekszik. A HD minőség 8 bites színmélységéhez képest a 10 bit leírva nem is tűnik nagy különbségnek, de a gyakorlatban ez mind a három alapszínre vonatkozik, vagyis 64-szeres színfelbontás jön létre. Hogy még kézzel foghatóbb legyen, mit is jelent ez számunkra: a kb. 16 millió színárnyalat helyett ezentúl több mint 1 milliárd színárnyalatban gyönyörködhetünk. 
Az UHD készülékek nem csak több szín ábrázolására képesek, hanem azok árnyaltabb megjelenítésére is. Ennek eredményeképpen igazán valósághű és színárnyalatokban gazdag képeket kaphatunk. A színátmenetek fokozatosak, nem ugrásszerűek. Egy felhős égbolt ábrázolásánál például a világoskék észrevétlenül átkúszik a sötétkékbe.

A 4K és az UHD ugyanaz?

Szoros értelemben véve nem. A 4K kifejezést eredetileg a professzionális, digitális mozitechnika használta, és a legfeljebb 4096x2160 pixeles felbontást jelölte vele. Miután ez nagyjából megfelel a 3840x2160 pixeles UHD felbontásnak, ezért a 4K-s kifejezés ma már szélesebb körben is elterjedt, és a szórakoztató elektronikában az UHD-val párhuzamosan használják.

Milyen készülékek alkalmasak az UHD-ra?

Először is szükség van tehát egy UHD forrásra és egy készülékre, amely lejátssza az UHD anyagokat. Forrásként szóba jöhetnek a nagyobb tartalomszolgáltatók mint pl. Netflix, Mediaserver,  illetve az UHD Blu-Ray lejátszók. Az európai piacon jelenleg a Samsung és a Panasonic van jelen UHD Blu-Ray lejátszóval, de várhatóan a többi gyártó - mint. pl. az LG - hamarosan csatlakozik, vagy már csatlakozott is hozzájuk. Természetesen szükség van egy UHD képes televízióra vagy projektorra is. Figyelembe kell venni azonban, hogy az UHD Blu-Ray lemezek lejátszásához elengedhetetlen a HDCP 2.2 másolásvédelmet támogató HDMI 2.0 csatlakozás.

Azok a régebbi AV erősítők, melyek ilyennel nem rendelkeznek, továbbra is használhatóak, mivel a most kapható UHD Blu-Ray lejátszók fel lettek szerelve még egy második, standard HDMI kimenettel, mely csak audiójeleket továbbít, így az összes hangformátum használható.  Sajnos azonban a videojelek továbbítása az AV- erősítőn keresztül már nem támogatott.

Mire kell a készülék vásárlásakor figyelni?

 

Új Ultra HD készülék vásárlása esetén érdemes arra figyelni, hogy a készülék ne csak a nagyobb felbontást tudja, hanem HDR képes is legyen, és a széles kontraszttartomány megjelenítésére is alkalmas legyen. Egészen biztosak akkor lehetünk a dolgunkban, ha látjuk a készüléken az Ultra HD Premium logót, illetve a specifikációi megfelelnek az UHD előírásoknak.

Az olcsó készülékek esetében mindig kezdjünk gyanakodni, hiszen egy igen költséges technológiáról van szó. Pénztárcakímélő megoldás lehet, ha lemondunk a nagy képátmérőről, és a hangsúlyt inkább egy jobb panelre helyezzük. A szabály pedig itt is érvényes: inkább áldozzunk egy jó Full HD televízióra, mint egy rossz minőségű UHD-ra.

Vásároljunk most UHD tévét, vagy várjunk még vele?


A műszaki specifikációk adottak, az Ultra HD standard megszületett és a gyárak egyre több készülékkel árasztják el a piacot. Tehát minden adott, ezért ha valaki most szeretne új UHD televíziót vásárolni, egész nyugodtan belevághat. Nem igazán várható, hogy a közeljövőben változtatnának a specifikációkon vagy az árak csökkennének.

Milyen 4K-s filmek elérhetőek már?

A főbb tartalomszolgáltatóknál, mint pl. a Netflix vagy az Amazon már elérhetőek 4K-s tartalmak. Persze ezekhez a gyors internetelérés alapfeltétel.

A legoptimálisabb 4K minőséget még mindig az Ultra HD Blu-Ray lemezek nyújtják, melyekből már meglepően széles a kínálat. Az Amazon már több mint 100 féle filmet kínál 4K minőségben, és ez a szám minden bizonnyal csak nőni fog.

Ajánlás

Az Ultra HD minőség HDR-el tehát lényegesen jobb felhasználói élményt kínál, mint az eddigi Full HD. A most körbejárt UHD készülékek esetében tény, hogy nagyobb a képfelbontás, valósághűbb színvisszaadás, és a jobb kontraszt tartoznak a főbb jellemzői közé. A technológia kiforrott, és a jövőben egyre több UHD képes készüléket fognak gyártani. Jelenleg kétségkívül az UHD nyújtja a legjobb képminőséget. A 3D kedvelőknek viszont van egy rossz hírünk: az Ultra HD Blu-Ray specifikációban már sajnos nem szerepel 3D megjelenítés, és ennek következtében az UHD televíziók sem támogatják a 3D-s technológiát.

 

forrás: (Somfai Gábor, szereomagazin.hu)